Tillbaka till kalender

Palmsöndag

Påskrisande på palmsöndagen är en karelsk tradition. Som tack får barnen godis. Många pyntar hemmet med videkvistar inför påsken, en del med palmkvistar enligt gammal kristen sed. Enligt karelsk och ortodox tradition tas videris till kyrkan där det välsignas och så för man videt till bekanta och grannar under söndagen. Som tack får barnen godis. Från västra Finland kommer seden med barn som klär ut sig till påskhäxor under påsktiden.

Palmsöndagen har fått sitt namn av palmkvistarna som människorna lade framför Jesus då han red in i Jerusalem. Palmsöndagen inleder stilla veckan under påsken.

Med Palmsöndagen inleds den s.k. ”stora veckan” inom ortodoxa kyrkan; den ”heliga veckan” inom katolska kyrkan och den ”lugna veckan” inom lutherska kyrkan. Namnet Palmsöndag påminner de kristna om hur Jesus red in i Jerusalem och hur människorna kastade palmblad på hans färdväg. Olika processioner, som helgar denna händelse är vanliga under palmsöndagen på olika håll inom kristenheten. Kvistar hämtas även till gudstjänsterna, där de välsignas och delas ut till församlingsmedlemmarna. I Norden och Ryssland är seden att hämta in videkvistar en motsvarighet till palmbladen. Att hämta in videkvistar är hos oss redan en gammal tradition, och en metafor för Kristus höghet.

Inom den östra kristenheten har man haft för sed att på Lazaruslördagen välsigna videkvistarna och ge dem till kyrkobesökarna. Denna sed har troligtvis varit förebild för den från Karelen och östra Finland härstammande traditionen att ge ris åt grannar mot belöning, på finska virvonta. Ordet kommer från det fornryska ordet för vide, verba. Ursprungligen kommer ordet från latinets verbanæ (grön kvist).

Två traditioner möts då nutidens barn klär ut sig till häxor på palmsöndagen: från den ortodoxa traditionen kommer  välsignelsen genom risgivandet och från Sverige folktron på de farliga häxorna. Häxseden hör egentligen ihop med skärtorsdagsnatten som ansågs vara en hemsk natt då onda krafter var i rörelse. I Finland har det varit sed att ge de påskrisande barnen t.ex. godsaker eller påskägg. Vid risandet brukar de utklädda barnen recitera en karelsk ramsa om lyckönskning och välsignelse:

”Uudella vitsalla virvoitan

vanhalla kuoren kirvoitan

enkä suurta palkkaa vaadi

enkä velkakirjaa laadi.

Jumala sinua siunatkoon.”

Tillbaka till kalender