Tillbaka till kalender

Nelson Mandela- dagen

Det är lätt att riva ner och förstöra. Hjältarna är de som skapar fred och bygger upp.

Nelson Mandela, afrikan och rättslärd, är känd över hela världen för sin fredliga kamp mot rasism och apartheid. Mandeladagen kan inspirera alla till att aktivt bör jobba för förändring, gemenskap och en bättre värld där alla har samma rättigheter.

Nelson Mandela-dagen är viktig på många håll i världen. I år är det 101 år sedan Nelson Mandela föddes den 18 juli 1918 i provinsen Transkei i södra Sydafrika.  

Förenta Nationerna ber alla att göra skillnad i sin gemenskap, i sin stad eller by den här dagen.

För att hedra Nelson Mandelas minne kan du till exempel: Bli vän med en ny person. Lära känna någon från en annan kultur än din egen. Läsa för någon som inte kan. Hjälpa någon som behöver ett jobb. Lära dig mer om Afrika och afrikansk kultur.

Nelson Mandela jobbade i 67 år dag för att tjäna mänskligheten, som jurist, som modig samvetsfånge i det ökända Robben Island-fängelset, som fredsstiftare och som den första demokratiskt valda presidenten i fria Sydafrika

Nelson Mandelas far var hövding över byn i Transkei där Nelson Mandela föddes. Fadern dog när Mandela var bara 12 år gammal. Mandela utbildade sig till jurist och jobbade mot apartheiden, det grymma rasistiska system som härskade i Sydafrika efter att européer kolonialiserat landet på 1600-talet. Mandela arbetade aktivt mot regeringens förtryck och ordnade demonstrationer och aktioner. Den 11 juli 1964 dömdes Mandela till livstids fängelse och skeppades till ön Robben Island, där han skulle komma att tillbringa de kommande 18 åren av sitt liv. Ön ligger i havet utanför Kapstaden och hade plats för över 1000 fångar som tvingades att leva under eländiga förhållanden och krossa sten i ett kalkbrott.

Mandela organiserade de politiska fångarna på Robben Island och via hungerstrejker och med fångvaktarna hjälp lyckades Mandela få till stånd bättre förhållanden i fängelset. Han fick också fångarna att börja ta hand om varandra, vara solidariska och så förbättrades livet på Robben Island för alla. På fastlandet fortsatte samtidigt demonstrationerna och sabotagen mot apartheid som Mandela inlett. I omvärlden ökade medvetenheten om Sydafrika och protesterna mot den sydafrikanska regeringens rasistiska politik ökade. Man började bojkotta varor från Sydafrika runtom i världen och till slut måste regeringen ge upp. Mandela befriades och apartheid-politiken avskaffades. Nelson Mandela valdes till president 1994 och ledde sedan framgångsrikt landet mot enhet. Som tecken på att han ville försonas med alla utsågs den vita sydafrikanen de Klerk till vice president.

Tillbaka till kalender