Takaisin kalenteriin

Nelson Mandela -päivä

”On helppoa repiä ja hävittää. Sankareita ovat he, jotka rakentavat ja luovat rauhaa.”

Nelson Mandela, afrikkalainen oikeusoppinut, on tunnettu ympäri maailman rauhanmukaisesta kamppailustaan rasismia ja apartheidia vastaan. Mandelan päivä voi inspiroida kaikkia toimimaan aktiivisesti muutoksen, yhteisöllisyyden ja paremman yhdenvertaisemman maailman puolesta.

Nelson Mandela- päivä on monella tapaa tärkeä koko maailmassa. Nelson Mandela syntyi 18.7.1918 Transkein maakunnassa Etelä-Afrikassa. Yhdistyneet kansakunnat (YK) pyytää kaikkia tekemään eri asioita yhteisöissään, kaupungeissaan ja kunnissaan tänä päivänä.

Kunnioittaaksesi Nelson Mandelan muistoa voit esimerkiksi:

  • ystävystyä uuden ihmisen kanssa
  • tutustua tarkemmin johonkin toiseen kulttuuriin
  • lukea lukutaidottomalle
  • auttaa jotakuta, joka tarvitsee työtä
  • oppia enemmän Afrikasta ja afrikkalaisesta kulttuurista

Nelson Mandela kamppaili 67 vuotta ansaitakseen ihmisyyden kaikille. Elämänsä aikana hän teki tätä työtä juristina, rohkeana mielipidevankina Robben Island-saarella, rauhanaktivistina ja ensimmäisenä demokraattisesti valittuna Etelä-Afrikan presidenttinä.

Nelson Mandelan isä oli Transkeissa päällikkö  / maaherra kylässä, jossa Nelson Mandela syntyi. Hänen isänsä kuoli Mandelan ollessa 12-vuotias. Mandela opiskeli juristiksi ja toimi apartheidia, epäinhimillistä rasista rotuerottelupolitiikkaa vastaan, joka vallitsi Etelä-Afrikassa sen jälkeen kun eurooppalaiset olivat koloniasoineet (alistaneet valtaansa) maan 1600-luvulla. Mandela toimi aktiivisesti hallituksen painostusta vastaan ja organisoi mielenosoituksia sekä kansanliikkeitä. 11.7.1964 Mandela tuomittiin elinikäiseen vankeuteen ja hänet kuljetettiin laivalla Robben Island – saarelle, jossa hän vietti seuraavat 18 vuotta elämästään. Saari sijaitsi merellä Kapkaupungin edustalla ja oli koti yli 1000 vangille jotka pakotettiin elämään sanoinkuvaamattomissa olosuhteissa ja murskaamaan kiviä kalkkikivikaivoksessa.

Mandela organisoi Robben Island-saaren poliittiset vangit yhteen ja järjesti nälkälakon sekä vanginvartioiden avustuksella onnistui saamaan paremmat elinolosuhteet vankilaan. Hän sai myös vangit välittämään toisistaan (ottamaan toinen toistaan kädestä), olemaan solidaarisia toinen toisilleen ja siten parantamaan kaikkien elämää saarella. Mantereella jatkuivat samanaikaisesti Mandelan organisoimat ja johtamat mielenosoitukset ja sabotaasit apartheidia vastaan. Muualla maailmassa tietoisuus Etelä-Afrikasta ja protestit eteläafrikkalaista rasistista hallituspolitiikkaa vastaan lisääntyivät. Ympäri maailmaa aloitettiin boikotti Etelä-Afrikan tuotteita kohtaan ja lopulta hallituksen täytyi antaa periksi. Mandela vapautettiin ja Etelä-Afrikassa luovuttiin apartheidpolitiikasta. Nelson Mandela valittiin presidentiksi vuonna 1994 ja hän johti maan yhtenäisyyteen. Yhtenäisyyden merkkinä Mandela valitsi valkoisen de Klerkin varapresidentikseen.

Takaisin kalenteriin