Tillbaka till kalender

Juldagen

Julen är för de kristna dagen då Jesusbarnet föds. I kyrkorna hålls festliga gudstjänster. Julottan är en mycket tidig gudstjänst på juldagsmorgonen. Många glada traditioner hör julen till, som dans runt granen, julsånger, och mandeln-i-gröten.

Juldagen är så viktig för de kristna att den förbereds genom en 40-dagars fasta i den ortodoxa kyrkan och adventstiden i västkyrkorna under de fyra söndagarna före jul.

Firandet bygger på Lukasevangeliets berättelse om Jesu födelse (Luk 2:1-20).
I de nordiska länderna ersatte julen firandet av Yule under vintersolståndet i förkristen tid. Därifrån fördes namnet jul vidare till de skandinaviska språken och även till Finland.I den anglosaxiska världen har ordet “Christmas” etablerats. Det hänvisar till Kristusmässan i kyrkan på julnatten. Julaftonsmässan, lat. missa angelorum “änglarnas mässa”, är julens höjdpunkt i stora delar av kristenheten, den avslutar fastan och låter människor glädjas åt julen.

Julen firas med julklappar och en festmåltid med familjen. I den finska evangelisk-lutherska traditionen ges julklappar ofta på julafton, då man också äter festmåltiden .I Finland för barnen ofta gåvor redan på julafton, men att ge presenter på juldagen är det vanliga ute i världen. Julgåvor kan barnen få av julgubben, Jesusbarnet eller julängeln. En del barn får sina gåvor redan på Sankt Nikolaos-dagen den sjätte december av Sankt Nikolaos. Det här är vanligt i Holland. Andra får gåvorna först på Trettondagen och då kan de vara de Tre kungarna som kommer med gåvorna eller La Befana, en liten snäll gumma som rider på en kvast. La Befana är en känd figur i Rom och många andra italienska städer.


Tillbaka till kalender