Nu är det dags att ta fram pulkor och kälkar och för att äta ärtsoppa och fastlagsbulle. Fastlagstisdagen är den sista dagen före fastan och idén är att äta riktig fet och stadig mat så att man orkar utan kött ända till påsken. I mellersta och södra Europa firar man karneval före fastan börjar. Särskilt berömd är karnevalen i Venedig. I Finland har karnevalen förvandlats till vilda, glada pulkåkningspartyn.
Fastlagstisdagen är för västkristna den sista dagen innan den stora fasteperioden före påsk, som börjar dagen därpå med askonsdagen.
Till det finländska fastlagsfirandet hör det till att äta ärtsoppa. Fastlagstisdagen kommer från den katolska tiden, och man åt inget kött efter fastlagstisdagen utan fastade fram till påsk. Därför åt man så stadigt som möjligt sista dagen före fastan. I Sverige har man folkliga namn för dagarna för fastlagstisdag och man talar om köttsöndag och fläskmåndag. Dessutom kallar man ofta fastlagstisdagen för ”fettisdagen”, dagen då man äter bullar som är överfyllda med grädde och mandelmassa, s.k. fastlagssemlor. I Finland kallar vi dem fastlagsbullar. I England kallas fastlagsmåndagen för Collop Monday, ”köttskivemåndagen” för att man traditionellt ätit kött skivat i tjocka skivor. Påskfastan börjar sedan dagen efter tisdag, på askonsdagen. Ca 40 dagar före påsk. I många katolska länder är det sed att innan fastan fira karneval. Man klär ut sig och dansar i färggranna tåg på gatorna och till glad musik. Ordet karneval kommer från latinets carne vale, vilket på svenska betyder ungefär ”farväl till köttet”.
Det finska ordet ”laskiainen” antas härstamma från verbet ”laskea”, (räkna). Det kan ha använts i betydelsen att man inledde räkningen av fastedagarna. Ordet har även antagits betyda att man ”gick ned” mot fastetiden. Genom reformationen har fastan i den lutherska kyrkan närmaste fallit bort, men i mattraditoner som bevarats i nutida bruk finns spår av fastan. Till fastlagens traditioner i Finland har hört kälkåkning, vilket fortfarande hör till firandet.
I ortodox tradition har fastan som leder till påsken inletts vid fastlagssöndagens afton, även kallad försoningssöndagen.