Tillbaka till kalender

Ramadan

Under Ramadan avstår muslimerna från all mat och dryck under dygnets ljusa timmar. Det är även viktigt att be, läsa Koranen och vara hjälpsam och generös. Under ramadan-fastan kan varje muslim känna hunger, så att det blir lättare att visa medkänsla och hjälpsamhet mot fattiga, sjuka och olyckliga. Barn, sjuka och gravida behöver inte delta i fastan.

När kvällen kommer och solen går ner får man äta. Fastan bryts ofta med ett glas vatten eller mjölk och en dadel. Nu är det tid för Iftar. Man slår sig ner tillsammans runt det dukade bordet och njuter av mat i gott sällskap.I en del länder vandrar barnen under ramadans kvällar omkring med ramadan-lyktor med vackert färgade glas. De knackar på hos grannarna och sjunger ramadan-sånger och får sedan godis, nötter eller en peng som belöning. Det här är vanligt i till exempel Kairo och Bagdad.

Ramadan är en månad av andlig strävan, muslimen försöker bli mer from och rättrådig, hjälpsam, uppmärksam mot andra och leva enligt Gud vilja. På arabiska är Gud Allah. (Al är bestämd artikel och Lah Gud).

I alla världsreligioner finns fasta, ofta som en förberedelse till fest. När ramadan tar slut firar muslimerna id-al-fitr som ofta översätts med sockerfest.

Ramadan infaller ibland på sommaren, ibland på vintern, eftersom den muslimska kalendern utgår från ett månår. Det innebär att året är elva dagar kortare än det är i den västerländska kalendern som följer solen.  

Här i norr kan det bli svårt om Ramadan infaller då vi har polarnätter (kaamos) eller vita sommarnätter. Många väljer därför att följa Meckas tider vad det gäller fastan. Endel följer tiderna i sitt forna hemland och några reser söderut.

🎧Lyssna på sagan om Ramadan 🎧

Tillbaka till kalender