Firas i Iran, Kurdistan, Afghanistan Irak, vid Kaspiska havet och även i norra Kina som vårfest och nyårsfest. Picknick ute i det fria, presenter och söta bakverk är viktigt.
Många dukar hemma ett vackert festbord med bland annat ljus, färggranna ägg, blommor, gräs, en spegel, en fisk i en glasskål och en bok som är viktig för familjen. Det kan vara eposet Shahname, en diktbok av Hafiz eller Koranen eller Bibeln.
På en del platser tänder man brasor och hoppar över elden och den glada Hajji Firuz med röd luva och målat ansikte dansar, skämtar och skojar med barnen och slår på sin tamburin.
Elden är central inom den gamla persiska tron Zoroastrismen. Kurderna minns smeden Kawas seger över tyrannen Zuhak under Newroz (kurdisk stavning). Kawa är en hjälte ur en urgammal och mycket spännande berättelse.
I Bahá’í tron avslutar Naw-rúz festen en fasteperiod. Naw-rúz som betyder ny dag, ses som ett tecken att våren börjar. Ett nytt år börjar i Badí kalendern och man börjar året med nya krafter, pigg och kry, efter en tid av återhållsamhet. Naw-rúz en glad festdag, som samfund och familjer firar tillsammans. I Finland firar Bahaier i bland annat i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och på Åland.