Nu firas sommarstolståndet med nypotatis, dill, färsk fisk och jordgubbar. I många finlandssvenska byar reser man också en mindsommarstång och dansar runt den. Enligt gammal folktro är natten före midsommardagen magisk och man kan se sin kommande i en djup brunns vatten.
Utöver att vara en kristen fest till minne av Johannes döparen, har midsommaren i Finland karaktären av en folkfest. Midsommaren är ljusets fest, som firas i juni vid tiden för sommarsolståndet. I Finland, Sverige och i de baltiska länderna har midsommarfirandet rötter i förkristen tid. Då midsommaren firas är det den ljusaste dagen på året i Norden. Den katolska kyrkan flyttade firandet av midsommar till den 24.6, för att firas ett halvt år före julen.
I Finland har det varit sed att på midsommaren sätta ungbjörkar på bägge sidor om ytterdörren vid stugor, villor och egnahemshus. I Sverige och i det västliga Finlands svenskbygder har man sedan gammalt även rest midsommarstänger, vilka dekorerats med blomsterkransar och band. Förr i tiden förknippades midsommaren och speciellt midsommaraftonen på landsbygden med olika magiska föreställningar om lycka för t.ex. boskapen, men även med människornas lycka i livet och i kärleken, något som lever kvar även i modern tid.