Kwanzaa är en glad fest som firas i sju dagar med början den 26 december. Festens färger är svart, rött och grönt och dessa färger ses ofta som Afrikas färger. I USA firas Kwanzaa av mer än 15 miljoner människor varje år. Firandet har också spridit sig och firas av allt fler människor runt om i världen.
Varje Kwanzaa tänder familjerna ett mishumaa saba-ljus och reciterar tillsammans tamikoo-bönen, som är tillägnad minnet av släktingar som har gått bort. Färgerna på saba-ljuset är svart, grönt och rött. Under Kwanzaa har varje dag ett eget tema som firar familjens känsla av gemenskap, ansvar och kärlek, som sträcker sig till förfäderna. På festens sista dag klär sig barnen i traditionella kläder, tar emot gåvor och äter gott, spelar trummor, leker spel, dansar och sjunger tillsammans med familj, vänner och bekanta.
Professor Maulana Karenga vid Kaliforniens universitet var den som började fira Kwanzaa sommaren 1966. Den sommaren hade vita poliser använt våld mot en oskyldig afroamerikansk ung man i Los Angeles. Unga afroamerikaner protesterade på gatorna mot våldet. Professor Karenga var orolig för ungdomarna och ville skapa ett firande som skulle stärka deras afrikanska rötter, eftersom många afroamerikaner hade förlorat sin familjehistoria och sina afrikanska arv pga. slaveriet. Mualana Karenga skapade en fest som skulle firas av föräldrar, barn och ungdomar tillsammans i enlighet med sju viktiga swahili-pelare:
umoja, enighet i goda och dåliga tider
kijichagula, självbestämmande och frihet
ujima, att arbeta tillsammans
ujamaa, samarbete
mia, avsikt och syfte
kuumba, kreativitet
imani, tro
Minnen, historia och sammanhållning, som en gång togs från slavarna, samlas i Kwanzafirandet för att återskapa en kärlek till Afrika och afrikanska traditioner. Tillsammans tänder firarna dagens ljus och diskuterar temat för firandet. Kwanzaa är inte knutet till någon särskild religion.