Tillbaka till kalender

Kristi himmelsfärdsdag

Kristi himmelsfärd är en glädjefest för alla kristna. Dagen firas 40 dagar efter påsken och eftersom påskdagen alltid infaller på en söndag så blir Kristi himmelsfärd alltid på en torsdag. Man firar att Kristus stiger upp till himlen till sin fader. Förr i tiden i Finland släppte man ut korna på vårens första grönbete den här dagen och man brukade också jaga korna genom eld för att försäkra sig om att de skulle hållas friska.

Det svenska himmelsfärdstorsdag återspeglar dagens teologiska innebörd bättre än det finska namnet. På finska kallas dagen helatorstai som kommer från svenskans ”helig torsdag”.  Under dagen tänker kristna att Jesus steg upp i himlen och så blir osynlig för det mänskliga ögat.

Den kristna uppfattningen är att Jesus när han stigit upp till himlen, har tagit plats på en himmelsk vid sin Faders högra sida. Därtill har han tilldelats all makt i himlen och på jorden. Begreppet himmelsfärd kan för nutidsmänniskan vara en smula problematiskt, då det för tankarna till himlen som plats. Grundtanken med himmelsfärden är dock den, att Jesus lämnade den jordiska tiden för en annan dimension.

Kristi himmelsfärdstorsdag firas numera tio dagar före pingst. I ortodoxa kyrkan hör Kristi himmelsfärdstorsdag till de tolv stora festerna under året.

Tillbaka till kalender