1. Juhlaan tutustustumien

Lue Juhlakalenterin teksti vesak-juhlasta ja vastaa kysymyksiin.

Mitä asioita vesak-juhlassa muistellaan?
Mitä asioita vesakin juhlintaan voi liittyä?

Bonus: Katso myös Salpauksen lukion opiskelijoiden tekemä lyhyt esittely vesak-juhlasta. (1:18)

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on still-m-koponen-17-6-768x735-1.jpg
Turun Lootuksen kukan temppelin vesak-juhlassa osallistujat saavat vuorollaan
valella vettä lapsibuddhan patsaan päälle. Veden valelu on sekä kunnioitusta
Buddhaa kohtaan että puhdistautumista omasta taitamattomasta elämästä.
Kuva: Mikko Koponen

2. Kertomus Siddharta Gautama Buddhan syntymästä

Buddhalaisen perinteisen kertomuksen mukaan Siddharta Gautama, josta myöhemmin tuli Buddha eli valaistunut, oli syntynyt jälleensyntymien kierrossa jo monia kertoja maailmaan. Hän oli kehittynyt jokaisessa elämässä yhä taitavammaksi ja viisaammaksi ja oli jo lähellä täydellistä valaistumista. Nyt hän katseli Tusita- nimisestä taivaallisesta paikasta käsin maan päälle. Kuka olisi sopiva hyveellinen ihminen synnyttämään hänet seuraavaan elämään?

Hänen silmänsä osuivat lempeään ja viisaaseen Mahamayaan, jota myös Mayaksi kutsutaan. Maya oli eteläisessä Nepalissa sijaitsevan pienen valtion kuningatar, kuningas Suddhodanan puoliso. Hänet tuleva Buddha valitsi maailmaan syntymisensä äidiksi.

Yöllä taivaallinen valo ympäröi nukkuvan kuningatar Mayan ja hän näki unta valkoisesta norsusta, joka asettui asumaan hänen kohtuunsa. Kuningas ja kuningatar pyysivät aamulla hovin tietäjää selittämään kuningattaren unen. Tietäjän mukaan uni tarkoittaisi, että kuningas ja kuningatar saavat lapsen, pojan, josta tulisi valtakunnan vahva hallitsija isänsä jälkeen.

Kuningattaren raskaus eteni, vatsa kasvoi ja lopulta hän lähti kantajien ja saattajien seurassa omien vanhempiensa kotiin synnyttämään. Matkalla seurue pysähtyi lepäämään kauniille metsän reunustamalle aukiolle. Tuolloin kuningatar Maya tunsi, että lapsi ei odottaisi määränpäähän asti vaan haluaisi tulla jo maailmaan. Metsän reunan puu ojensi oksansa kuningattaren tueksi ja hän synnytti lapsen seisaaltaan. Siddharta syntyi erikoisella tavalla: puhtaana ja tyynenä äitinsä kyljestä.

Kertomuksen mukaan pikku Siddharta nousi heti jaloilleen ja otti seitsemän askelta. Maa tervehti lasta: jokaiseen askelen painaumaan nousi maasta lootuksen kukka. Seitsemännellä askeleella Siddharta pysähtyi, nosti sormensa pystyyn kohti taivasta ja osoitti toisella kädellään kohti maata ja sanoi: ”Minusta tulee vielä kunnioitettu taivaan ja maan opettaja” sekä ”tämän elämän jälkeen en synny maailmaan enää uudestaan.”

Kuningatar Maya vei lapsen kotiin. Kuningas Suddhodana oli tulokkaasta innoissaan. Vanhemmat antoivat lapselle nimeksi Siddharta, joka tarkoittaa täyttynyttä toivetta.

Siddhartan kunniaksi pidettiin komeat juhlat. Niihin  osallistui myös tietäjä Asita. Kuningas ja kuningatar pyysivät tietäjää siunaamaan lapsen, mutta nähtyään lapsen tietäjä ei siunannutkaan häntä vaan kumarsi lasta kunnioittavasti. Tietäjä näki, että lapsi oli enemmän kuin tavallinen prinssi, jotakin suurempaa.

Tietäjä Asita ennusti, että Siddhartalla olisi elämässään kaksi vaihtoehtoa. Mikäli Siddharta pysyisi vanhempiensa suojissa ja välttyisi näkemästä elämän kärsimyksiä, hänestä tulisi suuri hallitsija, ehkä suurin kaikista. Mutta mikäli poika näkee ihmiselämän kurjuutta ja kärsimystä, hänestä tulee hengellinen etsijä ja lopulta vielä jotakin merkittävämpää kuin mahtavinkaan kuningas. Hänestä tulee valaistunut opettaja, joka tuo ihmisten sydämiin valon, rakkauden ja rauhan.

Pian juhlan jälkeen Siddhartan äiti, kuningatar Maya kuoli. Siddharta menetti äitinsä jo aivan pienenä, mutta sai uudeksi äidikseen kuningattaren siskon Pajapatin. Kumpaa tietäjän ennustamaa tietä Siddharta elämä seuraisi? Tulisiko prinssistä mahtava kuningas vai hengellinen opettaja?

Katso englanninkielinen animaatiovideo Siddharta Gautama Buddhan (8:23) syntymästä ja mieti, miten edellä olevat kertomuksen asiat on videolla esitetty.

https://juhlakalenteri.fi/wp-content/uploads/2020/04/buddha-4338372_960_720.jpg
Tarinan mukaan Sidhartin ensimmäisillä askeleilla hänen askelistaan kasvoi lootuksia. Kuva: Wikipedia Commons

3. Buddhan elämä

Englanninkielinen animaatio (9:05) on tiivistelmä pitkästä Siddharta Gautama Buddhan elämästä kertovasta kokonaisuudesta. Katso video ja mieti, mitä videolla näytettyjä asioita muistellaan buddhalaisessa vesak-juhlassa.

Seuraavassa on lista, jonka avulla englanninkielisen videon seuraaminen helpottuu:

● Buddhan syntymä
● ylellinen nuoruus
● pako palatsista etsimään totuutta
● valaistuminen
● myötätuntoisuuden sanoma ja ihmisten auttaminen
● buddhalaisen yhteisön synty
● Buddhan kuolema eli vaipuminen lopulliseen rauhaan, parinirvanaan

Mitä vesak-juhlaan kuuluvaa huomaat videon lopussa?

Lootuskukan muotoisia vesak-lyhtyjä kellumassa Sri Lankassa Beirajärvellä.
Kertomuksen mukaan vastasyntynyt Siddharta otti heti synnyttyään seitsemän
askelta ja jokaiseen jälkeen kasvoi lootuksen kukka.
Kuva: Flickr

© Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry, Saara Mäkelä ja Vesa Soikkeli