Kuva: Pixabay

Mitä tapahtumaa kuva esittää? Keitä henkilöitä ja mitä eläimiä näet kuvassa? Kirjoita kuvaan sopiva kahden lauseen kuvateksti.

Matteuksen ja Luukkaan joulukertomukset

Katsokaa yllä olevaa seimikuvaa ja lukekaa Jeesuksen syntymään liittyviä kertomuksia Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeista Uudesta testamentista (Matt. 1.18 – 2:12. ja Luuk. 2:1-20). Jollei käsillä ole painettua Raamattua, sen tekstit löytyvät myös netistä osoitteesta https://raamattu.fi/kaannokset/KR92

1. Kerätkää lista Matteuksen ja Luukkaan kertomuksissa mainituista henkilöistä (sisältäen myös taivaalliset olennot). Kerätkää niistä kaksipalstainen taulukko.

2. Verratkaa Matteuksen ja Luukkaan kertomuksia Jeesuksen syntymästä ja vastatkaa kysymyksiin.

  • Mitä samoja asioita Matteuksen ja Luukkaan kertomuksissa kerrotaan?
  • Miten ne eroavat toisistaan? Mistä sellaista Matteus kuvaa, mitä Luukas ei kuvaa, ja päin vastoin?
  • Lukekaa vertailun vuoksi Markuksen ja Johanneksen evankeliumien ensimmäiset maininnat Jeesuksesta (Mark. 1 ja Joh. 1). Mitä ne kertovat Jeesuksen syntymästä Betlehemissä ja ensimmäisen joulun tapahtumista?

Lahoja Jeesus-lapselle

Evankeliumikertomuksen mukaan tietäjät toivat Jeesus- lapselle lahjaksi kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Tarina ei kerro, mitä Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi lahjoilla tekivät.

Miettikää, mitä pikku Jeesus olisi ehkä tallin seimessä ja ensimmäisinä elinkuukausinaan tarvinnut. Mitä te olisitte vieneet lahjaksi vastasyntyneelle Jeesukselle ja hänen vanhemmilleen? Voitte myös piirtää onnittelukortin pyhälle perheelle Jeesuksen syntymän johdosta.

Vaikka äärimmäinen köyhyys on maailmassa vähentynyt ilahduttavasti, nykyäänkin moni lapsi syntyy alkeellisiin oloihin. Mitä tarvitsevat eniten ne lapset, jotka syntyvät köyhyyden keskelle?

Ottakaa selvää, miten kestävää elämäntapaa ja köyhiin olosuhteisiin syntyvien lasten elämän alkua voisi tukea. Olisiko teillä mahdollisuus panna pystyyn hanke, joka osaltaan auttaisi maailman lapsia hyvän elämän alkuun?

Bonus: Franciscuksen jouluseimi

Italialainen, sittemmin pyhäksi julistettu Franciscus Assisilainen vietti vuonna 1223 veljestönsä kanssa erilaisen jouluyön metsässä olevaan kallionkoloon rakennetun jouluseimen ympärillä. Hänen seimensä ääreen oli tuotu esimerkiksi oikea härkä ja aasi. Mitään Jeesus-lasta esittävää nukkea ei seimeen asetettu, mutta jotkut näkivät Jeesus lapsen kuin näyssä. Tuosta Franciscuksen joulusta on lähtenyt liikkeelle tapa rakentaa joulun pyhien aikaan kodeissa seimiasetelma, johon jouluyönä asetetaan Jeesus-lapsi. Tietäjät lahjoineen astuvat kuvaan loppiaisena.

Katolilaisten fransiskaanien sivustolta löydät kertomuksen siitä, millainen oli Franciscuksen ja hänen perustamansa veljestön jouluyö vuonna 1223 Italian Greccion kaupungissa.

Lisätietoa löydät täältä.

Kuva: Wikimedia Commons

© Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry, Saara Mäkelä ja Vesa Soikkeli