Gaura purnima –juhla kunnioittaa Krishnaa ylistänyttä gurua

Tehtäviä

1. Lue kohta Jumalat voivat syntyä maan päälle ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

a. Mikä on avatara?

b. Kuka/Mikä Krishna on? Miten häntä kuvataan maalauksissa?

c. Miksi ja kenen kunniaksi Gaura Purnimaa vietetään?

2. Katso video Gaura Purniman vietosta ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

a. Millaisia erilaisia tapoja on kunnioittaa ja palvoa jumalia? Entä millaisia hahmoja nykyään palvotaan jumalien lisäksi?

b. Millaisilla tavoilla jumalia palvotaan? Millä tavoin videolla osoitetaan kunnioitusta ja palvontaa Krishnalle, Radhalle ja etenkin Sri Chaitanya Mahaprabhulle?

3. Lue Krishna-liikkeen synnystä ja kertaa aiemmin lukemaasi. Kuka on…

a. Sri Chaitanya Mahaprabhu

b. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada?

Jumalat voivat syntyä maan päälle

Hindulaisuudessa on erilaisia käsityksiä jumalista ja heidän merkityksestään. Krishna-liikkeeseen kuuluvat ihmiset kunnioittavat erityisesti Krishnaa, jonka ajatellaan olevan yksi Vishnu-jumalan avatara eli ruumiillistuma, siis maan päälle syntynyt jumala. Gaura purnima -juhla kunnioittaa 1400-luvulla elänyttä hinduguru Sri Chaitanya Mahaprabhua, joka opetti ihmisiä kunnioittamaan Krishnaa ja pyhittämään elämänsä Krishnan palvelemiselle.

Vishnun uskotaan ruumiillistuneen maailmaan auttamaan ihmisiä ja selvittämään asioita yhdeksän kertaa. Kymmenes kerta on vielä tulossa.

Vishnun ruumiillistumia ovat:

  • kala Matsya
  • kilpikonna Kurma
  • sika Varaha
  • ihmisleijona Narasimha
  • kääpiö Vamana
  • taistelija Parasurama
  • pahan hengen surmannut Rama
  • huilua soittava paimen Krishna
  • valaistunut Buddha
  • lopunajallinen pelastaja Kalki
Vishnun avatarat eli ruumiillistumat. Krishna on yksi heistä. Kuva: Wikimedia
Krishna lapsena äitinsä voiastian kimpussa. Kuva: Wikimedia
Krishna nuorukaisena. Kuva: Wikimedia
Krishna ja hänen rakastettunsa jumalatar Radha. Kuva: Flickr

Gaura purnima & jumalien kunnioittaminen

Gaura purnima -juhlassa muistellaan ja kunnioitetaan 500 vuotta sitten Intiassa elänyttä hengellistä mestaria guru Sri (Herra) Chaitanya Mahaprabhua. Hänen ihoansa kuvataan taivaallisen kultaiseksi ja hänen pääsanomansa seuraajille oli Krishnan rakastaminen, häneltä oppiminen ja Krishnalle antautuminen. Hänen on myös uskottu itse olevan Krishnan uusi ruumiillistuma maan päällä.

Chaitanya Mahaprabhu teki tunnetuksi tavan ylistää Krishnaa kaduilla ja toreilla yhdessä tanssien ja laulaen Krishna-mantraa. Se on yhä mm. Kansainvälinen Krishna-tietoisuus –liikkeen keskeinen mantra: ”Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare.

Alussa näkemäsi video näyttää, miten Gaura purnima  juhlaa vietetään Intian Tirupatin kaupungissa. Musiikin soidessa osoitetaan kunnioitusta Krishnalle, hänen rakastetulleen jumalatar Radhalle ja ennen kaikkea Sri Chaitanya Mahaprabhulle, jota rituaalissa edustaa kullanhohtoinen patsas. Tällaista jumaluuksille palvontaa osoittavaa rituaalia kutsutaan hindulaisuudessa nimellä arati.

Aratiin kuuluu uhraaminen eli lahjojen tarjoaminen jumalalle. Lahjat voidaan asettaa jumalakuvan tai patsaan eteen, mutta myös kaataa sen päälle. Tavallisimpia uhrattavia asioita ovat tuli, ruusuvesi, kukat, maito, jugurtti, kirkastettu voi (ghee), hunaja, seesamiöljy, riisi, hedelmät ja erilaiset värijauheet.

Krishna-liikeen synty

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada perusti Krishna liikkeen New Yorkissa vuonna 1966. Hän perusti ajatuksensa erityisesti Sri Chaitanya Mahaprabhun opetuksiin Krishnalle antautumisesta. Hänen perustamansa liikkeen koko nimi on International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) eli Kansainvälinen Krishna-tietoisuuden yhteisö. Liike on levinnyt myös Suomeen. Alla olevassa videossa lauletaan Hare Krishna-mantraa Helsingin Esplanadilla ja Tukholman kaduilla ja Tukholmassa.

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Kuva: Wikimedia

© Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry, Saara Mäkelä, Vesa Soikkeli ja Enni Keski-Saari