Lakshimi – rikkauden, kauneuden, tiedon ja onnen jumalar

Lakismi lootuksellaan vedessä elefantin kanssa.
Tekijä: Ravi Varma. CC

Hindut uskovat, että Lakshmi on siunauksia ja onnea tuova jumalatar. Lakshmi kuvataan usein kolikoiden kanssa ja hindulaiset uskovat ja toivovat saavansa Lakshmilta onnea ja siunauksia itselleen, ystävälle, perheenjäsenelle, paikalliselle yhteisölle, kuten koululle tai maailmalle yleensä.

Pohdi: Mitä hyviä asioita sinä toivoisit juuri tällä hetkellä

  • Itsellesi
  • Ystävälle
  • Perheenjäsenelle
  • Koululle
  • Koko maailmalle?

Diwalin vietto ympäri maailmaa

Etsi erilaisia kuvia ja videoita diwalin vietosta Intiassa ja eri puolella maailmaa. Kerro kuvien avulla tai kirjoita teksti, jossa kerrot diwalin vietosta.

Diwali: Raman ja Sitan tarina

Tehtävät

1. Tutki Raman ja Sitan tarinaa. Vastaa kysymyksiin.

a) Millaisia teemoja Raman ja Sitan tarina sisältää?
b) Pohdi, mikä merkitys tarinalla on hinduille.
c) Miten Raman ja Sitan tarina näkyy diwalin vietossa?

Bonus: Etsi lisätietoa diwalista. Vastaa kysymyksiin.

a) Mitä merkityksiä diwalilla on?

b) Mitä tarinoita diwaliin liitetään hindulaisuudessa Raman ja Sitan tarinan lisäksi?

Tarina

Diwalin juhlinnan keskeinen hahmo on Lakshmi-jumalatar. Diwaliin keskeisesti liittyvässä tarinassa Lakshmi-jumalattaren ruumiillistuma Sita on Rama-jumalan vaimo. Tämä Ramayana-tarina kertoo Rama-jumalan ja Ravana-demonin taistelusta.

Tarinassa Rama on karkoitettu useaksi vuodeksi valtakunnastaan ja jumala on paennut metsään asumaan yhdessä Sita-vaimonsa ja Lakshmana-veljensä kanssa. Taistelu Raman ja Ravanan välillä alkaa, kun demoni sieppaa Sitan metsässä. Taistelu päättyy Raman voittoon. Rama pelastaa vaimonsa ja pääsee palaamaan takaisin valtakuntaansa yhdessä Sitan ja Lakshmanan kanssa.

Tarinan mukaan Raman, Sitan ja Lakshmanan palatessa kotiin ihmiset ovat sytyttäneet kynttilöitä ja lyhtyjä johdattamaan heidät takaisin kotiin. Tästä syystä myös diwalin viettoon liittyy kynttilät, joita ihmiset sytyttävät koteihinsa ohjaamaan jumalatar Lakshmia, jotta tämä tulisi tuomaan hyvää onnea koteihin tulevaksi vuodeksi. 

Diwalin aikaan monet hindut palvovat Lakshmia kotona ja temppelissä. Erityisesti perjantaita pidetään hyvänä päivänä hänen palvomiseensa. Lakshmin uskotaan tuovan vaurautta ja tämän vuoksi esimerkiksi uusien yritysten perustaminen diwalin aikana on suosittua. Diwalissa ajatellaan ihmisten myös pääsevän tekemään sovintoa ja uudistamaan suhteensa, jos se on jonkun kanssa pielessä. 

© Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry, Saara Mäkelä, Vesa Soikkeli ja Enni Keski-Saari