Tuhkakeskiviikko on pääsiäispaaston ensimmäinen päivä sekä katumuspäivä.
Katolisissa maissa tuhkakeskiviikkona järjestetään tuhkamessu ja messuun osallistuneille piirretään otsaan tuhkalla risti.
Tuhkakeskiviikkoa vietetään nykyisin myös joissakin luterilaisissa kirkoissa.Tuhkakeskiviikko on läntisen kristikunnan juhla, joka aloittaa pääsiäispaaston. Paasto kestää 40 päivää pois lukien sunnuntait, jotka eivät ole paastopäiviä. Paastonaika muistuttaa Jeesuksen paastosta autiomaassa ennen hänen julkisen toimintansa alkua. Sen tarkoituksena on valmistaa kristittyjä pääsiäisen viettoon, auttaa heitä miettimään syntejään ja puutteitaan sekä tekemään niistä parannusta kehottaen heitä samalla lähimmäisenrakkauden tekoihin.
Nimitystä tuhkakeskiviikko on käytetty ainakin vuodesta 1099 ja se johtuu 1000-luvulla alkaneesta tavasta sirotella paastonajan aluksi itsensä päälle tuhkaa. Säkkiin pukeutuminen ja tuhkan sirottaminen pään päälle ovat raamatussa katumuksen ja parannuksen vertauskuvia (Matt 11:21, Neh 9:1-2, Dan.9:3-6, Joona 3:5:6).
Katolisessa maailmassa on paikoin tultu kirkkoon yksikertaisessa säkkipuvussa, tuhkaapään päälle ripoteltuna ja jopa paljain jaloin. Nykyään katolisessa kirkossa – ja yhä enemmän luterilaisessakin kirkossa – katumuksentekijän otsaan piirretään yleensä tuhkan ja öljyn tai veden seoksella risti.
Idän kristillisyydessä tuhkakeskiviikkoa ei vietetä, sillä heillä paastonaika alkaa jo laskiaissunnuntaina.