Saamelaiset ovat Suomen ja Pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. He asuvat Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Saamelaisille kansallispäivä on vuoden kohokohta, jolloin myös pohjoinen nykytaide esittäytyy. Helsingin citysaamelaiset juhlivat vuoden 2015 kansallispäivää Tavastiaklubilla Sápmi Klubba -tapahtumassa, jossa esitettiin rokkia, räppiä, joikua ja stand-upia.
Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. Heillä on oma historiansa, kielensä, kulttuurinsa, identiteettinsä, elämäntapansa ja elinkeinonsa. Nykyään yli puolet Suomen saamelaisista asuu saamelaisalueen ulkopuolella, monet heistä pääkaupunkiseudulla.
Alkuperäiskansana pidetään kansaa, jonka esivanhemmat ovat asuttaneet aluetta sen valloituksen tai asuttamisen aikaan tai jo ennen nykyisten valtionrajojen muodostumista.
Pohjolan alkuperäiskansan juhlapäivän kunniaksi järjestetään lukuisia juhlallisuuksia eri puolilla Saamenmaata (saameksi Sápmi). Saamenmaa on pitkä kapea kaistale Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Saamelaisia asuu neljän valtion alueella – Suomessa noin 7000.
Yhteistyön neljän eri maan saamelaiset aloittivat jo vuonna 1917 ja sen tarkoituksena on perinteisen elinkeinon, poronhoidon sekä saamelaiskulttuurin säilyttäminen.
Saamelaisten päivää vietetään 6.2., sillä helmikuun 6. päivänä 1917 alkoi Norjan Trondheimissa ensimmäinen yhteispohjoismainen saamelaiskokous. Tuosta kokouksesta alkoi valtakuntien rajat ylittävä yhteistyö saamelaisten välillä.
Saamelaisten kansallispäivä oli ensimmäistä kertaa suomalaisessa almanakassa vuonna 2004.