Pääsiäinen on kristillisen kirkkovuoden pääjuhla. Pitkäperjantaina muistellaan Kristuksen kuolemaa. Pitkäperjantain kristillinen sanoma on: Kristus on kuollut meidän edestämme. Pitkäperjantain Raamatun teksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan.
Pitkäperjantai on suuri, mutta surullinen ja hiljainen päivä kristikunnassa.
Pitkäperjantain jumalanpalvelus eroaa vuoden muiden pyhien jumalanpalveluksista. Luterilaisessa kirkossa se on mahdollisimman yksinkertainen ja urut ja kellot vaikenevat. Luterilaisessa perinteessä se on vuoden ainoa pyhä jonka liturginen väri on musta.
Katolisessa kirkossa kirkon vanhimpiin pitkäperjantain messukaavoihin ei sisältynyt ehtoollista. Nykyisin ehtoollinen voidaan kyllä jakaa, mutta tällöin käytetään kiirastorstain jumalanpalveluksessa pyhitettyjä aineita.
Katolisen kirkon opin mukaan ehtoollisella tapahtuu Kristuksen uhrin veretön uudistaminen, eikä tätä sakramenttia haluta toimittaa päivänä, jona Herra itse uhrasi itsensä. Katolisessa kirkossa liturginen väri on punainen.
Ortodoksisessa perinteessä Suuren perjantain iltana pidetään Kristuksen hautauksen muistojumalanpalvelus, joka liturgisen järjestyksen mukaan kuuluu seuraavan päivän eli Suuren lauantain palveluksiin. Suomessa tämä jumalanpalvelus on kuitenkin tapana toimittaa Suuren perjantain iltana.