Takaisin kalenteriin

Id al adha

Hajj, muslimien pyhiinvaellus Mekkaan, on valtava tapahtuma joka vuosi. Pyhiinvaelluksen aikana juhlitaan islamilaisen kalenterin suurinta juhlaa, id al adhaa, eli uhrijuhlaa. Sekä pyhiinvaelluksen että uhrijuhlan perinteet juontavat kertomukseen profeetta Abrahamista. Uhrijuhla kuvastaa muslimeille Jumalan armoa, sillä Abrahamin ei tarvinnut uhrata poikaansa Ismailia, vaan hän sai uhrata lampaan. Juhlan aikaan suku ja ystävät kokoontuvat syömään. Somaliperheissä syödään halvaa keksien kera, xalwo iyo buskut. Turkkilaiset kutsuvat juhlaa nimellä kurban bayrami ja juhliin kuuluu usein laulua. Tataarien keskuudessa juhla tunnetaan nimellä korban bäyräme.

Id al adhan vietto aloitetaan yleensä kiittämällä Jumalaa ja rukoilemalla yhdessä moskeijassa. Se on myös aika, jolloin kyläillään sukulaisten ja ystävien luona ja annetaan almuja. Id al adha kestää neljä päivää, joiden aikana ei paastota. Mekan pyhiinvaeltajat viettävät uhrijuhlaa osana pyhiinvaellusta. Suomessa juhlapäivänä annetaan usein lapsille lahjoja, mutta käytäntö vaihtelee eri muslimimaissa. 

Id al adhana toivotetaan id mubarak, eli siunattua tai hyvää juhlapäivää. Id al adhan viettoon kuuluu lampaan uhraaminen. Lammas jaetaan kolmeen osaan, joista ensimmäinen syödään itse, toinen annetaan sukulaisille ja kolmas köyhille.

Id al adhaa juhlitaan Mekan vaellusmatkan päättyessä profeetta Abrahamin muistoksi, koska hän oli valmis uhraamaan poikansa Ismailin Jumalalle. Id al adha tarkoittaakin suomeksi uhrijuhlaa. Id al adhasta käytetään myös nimitystä ”suuri juhla”.

Tradition mukaan Jumala ilmestyi Abrahamille unessa ja pyysi häntä uhraamaan poikansa Ismaelin kuuliaisuudesta Jumalalle. Abraham oli valmis tottelemaan Jumalan käskyä, mutta silloin Jumala pysäyttikin hänet ja antoi hänelle uhrattavaksi lampaan. Ismael säästyi siten uhraukselta. Muslimeille kertomuksessa on keskeistä Jumalan osoittama armo sekä Abrahamin antama esikuva Jumalan tahdon ehdottomasta noudattamisesta. Tarina löytyy myös juutalaisten Toorasta sekä kristittyjen Vanhasta testamentista (1. Moos. 22), mutta siellä Abrahamin pojan nimi on Isak.

Takaisin kalenteriin