Takaisin kalenteriin

Halloween

Halloweenia juhlitaan nykyään ympäri maailmaa pelottelu- ja keppostelujuhlana. Yhdysvalloissa monet pukeutuvat kummituksiksi, hirviöiksi tai lepakoiksi. Kurpitsoista koverretaan onttoja lyhtyjä, joihin sytytetään kynttilä. Illan ruokalaji on herkullinen kurpitsapiiras.

Kurpitsaperinteet liittyvät legendaan Jack-nimisestä roistosta, joka on jäänyt kuolemansa jälkeen vaeltamaan levottomana sieluna taivaan ja helvetin väliä. Lyhtyjen valon kerrotaan auttavan häntä. 

Amerikkalaisesta katolilaisuudesta juurensa juontavalla hirviö- ja kummitusjuhlalla on kiinnostava historia. Halloween on viimeisen vuosikymmenen aikana levinnyt laajalle, myös Suomeen. Juhla sai nykyisen muotonsa ja sitä alettiin juhlia kaikkialla Yhdysvalloissa vasta 1950-luvulla.

Halloween on kansanomainen muunnelma ilmauksesta ”hallow evening”, joka tarkoittaa pyhää iltaa. Nimitystä on käytetty illasta ennen kaikkien pyhien juhlaa. Kaikkien pyhien juhla on tärkeä päivä katolilaisille, jotka haluavat kunnioittaa pyhimyksiä. Keskiajalla kirkonkelloja piti soittaa yhtä iloisella kuminalla kuin joulu- ja pääsiäisaattona, koska kaikkien pyhien juhla oli valonjuhla.

Yhdysvalloissa katolisissa perheissä pukeuduttiin eri pyhimyksiksi, kuten pyhäksi Yrjöksi tai Jeanne d’Arciksi, koska aattojuhla liittyi seuraavan päivän kaikkien pyhien juhlaan. Joistain tuntuukin epämukavalta, että halloween yhdistetään nykyään hirviöihin ja demoneihin.

Halloweenin historia ei ole valoisa, pikemminkin pimeä. Se osoittaa, että eri kirkkokuntiin kuuluvien kristittyjen välillä voi ikävä kyllä olla ymmärtämättömyyttä ja kiistoja. 

Yhdysvaltoihin muuttaneet katolilaiset toivat mukanaan tavan juhlia kaikkien pyhien juhlaa. Katolilaiset halusivat juhlia iltaa ennen tärkeää juhlapyhäänsä. Protestantit eivät ymmärtäneet juhlaa, jossa kunnioitettiin pyhimyksiä – ne kun eivät protestanteille olleet tärkeitä. 

Keskellä pimeintä syksyä juhlittiin Iso-Britanniassa Guy Fawks Day -juhlaa. Tähän juhlapäivään on aikoinaan liittynyt katolilaisuutta vastustavia piirteitä. Yhdysvalloissa ei Guy Fawks -juhlaa haluttu vietettää, koska pelättiin että eri kirkkokuntiin kuuluvien välille syntyy tappeluita tai eripuraa. Niinpä Guy Fawksin juhlaan liittyneet tavat, kuten kepposet, pelottelu ja leikinlasku liitettiin Yhdysvalloissa osaksi halloweenia. Suuri osa protestanteista ei halunnut kuitenkaan viettää katolista juhlaa. Euroopassa protestantit olivat jo korvanneet kaikkien pyhien juhlan aaton reformaatiopäivällä. Niinpä Yhdysvalloissa syntyi painetta uudistaa halloween-perinnettä kokonaan toisenlaiseksi. 

Halloween alettiin yhdistää muinaisiin esikristillisiin syksyn juhliin. Syntyi ajatus, että juhla ei oikeastaan ole kristillinen laisinkaan. Halloweenin esikristillisisistä juurista ei kuitenkaan tutkimuksella ole saatu varmuutta, sillä kristinuskoa edeltäviltä ajoilta on säilynyt niin vähän lähteitä.

Nykyään pyritään korostamaan ajatusta kristittyjen yhteneväisyyksistä sekä toisten ymmärtämisestä. Kun katoilaiset muistavat kaikkien pyhien juhlassa pyhiä naisia ja miehiä, protestantit muistelevat reformaatiopäivänä reformaatioaikaan eläneitä merkittäviä kristittyjä.

Pohjolassa olosuhteet ovat olleet rauhaisammat, ja luterilaiset ovat jatkaneet kaikkien pyhien juhlan viettämistä (nyk. pyhäinpäivä) vanhana keskiajalta peräisin olevana tapana. Silloin sytytetään kynttilä ja muistellaan vainajia. Monet näkevät nykyään halloweenin maallisena ja kaupallisena juhlana, mutta on hyvä tuntea tämän kiistanalaisen ja kiinnostavan juhlapäivän historia.

Takaisin kalenteriin