Shiiamuslimit muistelevat ashurana profeetta Muhammedin tyttärenpoikaa Husainia, joka kuoli marttyyrina vuonna 680.
Juhla on vakava ja surullinen. Monet paastoavat koko päivän.
Ashuraa vietetään sekä shiialaisten että sunnilaisten keskuudessa. Shiia- ja sunnimuslimeilla on sille kuitenkin eri merkitys.
Ashura on erittäin tärkeä shiiamuslimeille. Se on surunpäivä, koska se on profeetta Muhammadin lapsenlapsen ja shiialaisuuden kolmannen imaamin Husain ibn Alin kuoleman muistopäivä. Hän kuoli Karbalan taistelussa vuonna 680 (islamilaisen ajanlaskun mukaan vuonna 61).
Ashurana shiiamuslimit keskittyvät Husainin kuoleman suremiseen ja muisteluun mm. pukeutumalla suruvaatteisiin, kuuntelemalla Husainin marttyyrikuolemasta kertovia runoja ja saarnoja sekä pidättäytymällä musiikin kuuntelusta. Ashuran viettoon kuuluu myös pyhiinvaellus Husainin hautapyhäkköön Karbalassa, nykyisessä Irakissa.
Sunnimuslimeille ashura on paastopäivä, jolloin muistellaan Mooseksen ja Israelin kansan pelastumista Egyptistä. Sunnitradition mukaan profeetta Muhammad kysyi Mekan juutalaisilta, miksi he paastosivat 10. päivänä muharram-kuuta. Juutalaiset kertoivat paastoavansa siksi, että Mooses oli paastonnut kiittääkseen Jumalaa kansansa pelastamisesta. Niinpä Muhammad ryhtyi itsekin paastoamaan tuona päivänä ja velvoitti myös muut muslimit paastoamaan.
Shiialaisille Husainin ja hänen toveriensa marttyyrikuolema umaijadikalifi Yazid I:n käsissä kuvastaa laajemminkin hyvän (Husain) ja pahan (Yazid) välistä taistelua sekä taistelua kaikenlaista tyranniaa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Husainin kuolema on suru myös sunnilaisille.