Ramadan-kuukausi on paastonaika, jolloin muslimit pidättäytyvät ruoasta ja juomasta aamunsarastuksen ja auringonlaskun välillä. Auringon laskiessa perhe kokoontuu iftar-aterialle ja ennen aamunsarastusta suhur-aterialle. Paastoon kuuluu rukoilu ja Koraanin lukeminen. Mieli puhdistetaan ja keskitytään elämään Jumalan tahdon mukaisesti – muiden auttaminen sekä köyhistä ja sairaista huolehtiminen on tärkeää. Lapset ja sairaat eivät paastoa.
Ramadania vietetään islamilaisen kalenterin yhdeksäntenä kuukautena. Ramadan, kuten muutkin islamilaiset kuukaudet, alkavat, kun kuunsirppi näkyy taivaalla. Kuukausi kestää 29–30 päivää ja loppuu uuden kuun tulemiseen. Ramadan-kuukautena muslimit ympäri maailman paastoavat.
Islamin harjoittaminen perustuu viiteen pilariin, joista paasto, saum, on neljäs. Muita pilareita ovat uskontunnustus shahâdah, rukous salâh, almuvero zakâh ja pyhiinvaellus hajj.
Ramadan-kuukautena paasto, jonka aikana ei syödä eikä juoda edes vettä, alkaa aamunsarastuksesta ja päättyy auringonlaskuun. Ennen aamunsarastusta syödään paastoa edeltävä suhur-ateria. Auringonlaskun jälkeen paasto rikotaan iftar-aterialla. Paastopäivien illat ovat jokapäiväisiä juhlia.
Ramadanina pyritään välttämään kaikkia paheita sekä luopumaan ruumiin tarpeista päiväsaikaan. Paaston tarkoitus on opettaa kestävyyttä ja kärsivällisyyttä sekä vahvistaa uskoa. Paastoamisen tarkoitus on puhdistaa sielu sekä ruumiis. Paasto auttaa ymmärtämään vähäosaisia sekä tuntemaan myötätuntoa heitä kohtaan.
Paastovelvollisuus koskee kaikkia terveitä murrosiän ylittäneitä muslimeita. Sairaat, raskaana olevat ja vanhukset eivät paastoa. He voivat sen sijaan antaa almuja köyhille.
Ramadanina luetaan paljon Koraania. Monet lukevat Koraanin kokonaan läpi, jopa useita kertoja. Ramadan-kuun iltoina moskeijoissa pidetään pitkiä yhteisrukouksia, tarawih-rukouksia. Ensimmäisten Koraanin jakeiden uskotaan ilmestyneen profeetta Muhammadille juuri ramadan-kuukautena.
Ramadanin tärkeintä yötä kutsutaan nimellä lailat ul qadr, joka on suomeksi voiman yö. Silloin monet muslimit rukoilevat läpi yön.
Ramadan-paasto päättyy id al fitr -juhlaan. Muslimit eivät juhlista vain paaston päättymistä vaan he myös kiittävät Jumalaa avusta, jota he ovat saaneen viimeisen kuukauden aikana. Juhla alkaa heti kun ensimmäiset merkit uudesta kuusta näkyvät taivaalla. Id al fitr on myös anteeksiannon ja sovituksen aikaa. Tataarit kutsuvat id al fitriä nimellä bayram, turkkilaiset ja albaaninkieliset nimellä bajram.